VINYLIZE


Designed in SEATTLE - Since 2004

 

In 1998, tijdens zijn studie in Seattle, begon de visie van de Hongaars-Amerikaanse Zachary Tipton te verslechteren. Het was het beste dat hem had kunnen overkomen. Zack besloot zijn eigen bril te maken en richtte Tipton Eyeworks op in Seattle.

Zijn eerste bedrijf maakte op maat gemaakte montuurloze brillen met titanium. Uiteindelijk wilde Zack een bril maken met meer volume, maar hij kon niet de juiste materialen vinden om zijn visie te realiseren.

Toen hij op een dag rondkeek in zijn garage, zag hij de verzameling oude vinylplaten van zijn vader. Hij besefte dat brilmonturen van vinyl konden worden gemaakt.

Een mooie brede horizon ging open en Vinylize was geboren.
Een prototype is met de hand gemaakt van een oud Creedence Clearwater Revival-album. Daarna ging Zack aan de slag om een manier te vinden om frames van vinyl te maken.

In 2000, tijdens een zomervakantie naar Hongarije, toonde Zack zijn prototype aan de directeuren van een brillenfabriek die oorspronkelijk Granvisus heette. De fabriek, opgericht in 1962, had veel socialistische landen voorzien van modieuze brillen, maar bevond zich nu in een schijnbaar hopeloze achteruitgang.

De volgende drie jaar ging Zack in de leer bij de fabriek. Hij leerde alles wat er te weten valt over het maken van brillen. Samen met de weinige overgebleven werknemers van de fabriek bleef hij eraan vasthouden totdat ze een montuur op sterkte maakten dat de kwaliteitsnormen van de Europese Unie overtreft.

Vinyl afkomstig van een van de laatste persfabrieken van Europa werd versmolten met hypoallergeen celluloseacetaat op basis van organische vezels.

Gewapend met samples, waaronder frames die Vinylize-iconen zijn geworden, doorkruiste Zack per trein Europa kriskras. Hij bezocht onderweg elke opticien in elke stad. Velen werden klant van Vinylize die tot op de dag van vandaag trouw aan ons zijn.

In 2004 bundelde hij de krachten met zijn broer Zoltan en richtte hij Tipton Eyeworks opnieuw op, dit keer in Boedapest. Maar helaas was het bedrijf dat ze binnenhaalden niet voldoende om de fabriek draaiende te houden. Tussen 2005 en 2007 bleven de broers brillen maken zoals ze konden, terwijl ze ervan droomden om de productie naar huis te brengen.

In 2014 werden de machines die oorspronkelijk werden gebruikt om de eerste Vinylize-frames te maken, te koop aangeboden. We hebben ze kunnen kopen en de productie naar Hongarije gebracht, waar ze is gebleven.

Tegenwoordig wordt elke Vinylize-lijst met de hand gemaakt in Boedapest door een team van 16 mensen. Elk frame duurt zes weken om te maken.